Hvordan foregår opstillingen som kandidat? Hvem kan deltage i valgforsamlingen? Hvad gør jeg, hvis jeg ikke bor i sognet, men gerne vil stille op?

 

Det nye menighedsråd i din kirke vælges hver fjerde år på et møde, der betegnes valgforsamlingen. Det foregår næste gang i alle landets sogne tirsdag d. 17. september 2024. Som medlem af Folkekirken i Antvorskov sogn er du inviteret til at møde op, deltage i debatten eller blot lytte til kandidaterne og stemme. Du kan også selv stille op til menighedsrådet. Læs mere her på siden om hvordan.

 

"Nye" og "gamle" menighedsråd

 

I Antvorskov sogn er det jer, folkekirkens medlemmer, der driver kirken og bestemmer retningen for kirkelivet, ved at have et folkevalgt menighedsråd. Menighedsrådet består af 9medlemmer samt sognets præster. Nogle medlemmer stiller op igen, andre stopper, og således kan "det nye menighedsråd", der vælges på valgforsamlingen 17. september, bestå af måde nye og gamle medlemmer.

 

Hvem kan deltage i valgforsamlingen?

 

Valgforsamlingen er et offentligt møde i kirken eller sognegården, og du er inviteret til at møde op. Det kræver ingen tilmelding eller forberedelse, men det betyder noget for fremtiden i din lokale kirke og udviklingen af sognets fællesskab at du møder op. Alle interesserede har mulighed for at overvære valgforsamlingen. Det er dog kun medlemmer af folkekirken med valgret i det pågældende sogn, der har tale- og stemmeret på valgforsamlingen. Husk derfor at medbringe gyldig legitimation i form af sundhedskort, kørekort eller pas.

 

Du har som hovedregel ret til at stemme og stille op som kandidat i det sogn, hvor du bor - skriv din adresse og find dit sogn på sogn.dk.

 

Løs sognebånd inden menighedsrådsvalget

 

Hvis du holder af en kirke, der ligger uden for det sogn, hvor du selv har bopæl, og føler du, at du hører til i denne kirke, kan du løse sognebånd til en af kirkens præster. Det kan du gøre, uanset hvor du bor. Hvis du løser sognebånd, har du ret til kirkelig betjening i den kirke, hvor præsten hører til. Du har også ret til at stille op til menighedsråd og stemme til menighedsrådsvalget i den pågældende kirke - dog skal sognebånd senest være løst inden 2. september 2024 kl. 12.00. Du løser sognebånd ved at kontakte den præst, du ønsker at løse sognebånd til. 

 

Hvordan forløber valgforsamlingen?

 

Valgforsamlingen skal afvikles efter en fast dagsorden. Det indledes med, at der vælges en dirigent. Dirigenten må ikke være medlem af menighedsrådets valgbestyrelse. Dirigenten leder valgforsamlingen og er sammen med valgbestyrelsen ansvarlig for afviklingen af afstemningerne.

 

Dagsorden for valgforsamlingen

1. Velkomst ved valgbestyrelsen
2. Valg af dirigent
3. Formanden for menighedsrådet beskriver menighedsrådets opgaver, kompetencer og hidtidige arbejde.
4. Opstilling af kandidater til menighedsrådet
5. Kandidaternes egen præsentation
6. Debat og mulighed for spørgsmål til kandidaterne
7. Gennemgang af afstemningsreglerne ved valgbestyrelsen
8. Skriftlig og hemmelig afstemning
9. Optælling af stemmer og annoncering af afstemningsresultatet ved valgbestyrelsen
10. Valg af stedfortrædere efter samme procedure
11. Valgbestyrelsen orienterer om resultatet af valgforsamlingen samt om muligheden for afstemningsvalg og fristen for at indlevere en kandidatliste.
12. Eventuelt.


Brug din stemme

 

For at have valgret til menighedsrådet skal du opfylde følgende betingelser:

Du skal være medlem af folkekirken
Du skal være fyldt 18 år på valgdagen
Have dansk indfødsret eller have haft bopæl i Danmark uafbrudt i et år forud for valgdagen
Ikke være medlem af en valgmenighed
Være optaget på valglisten i sognet. Valglisten er en elektronisk liste over borgere med valgret, som menighedsrådets valgbestyrelse på dagen benytter til at krydse mødedeltagerne af.
 - eller stil selv op som kandidat. 

 

Vidste du, at du selv kan stille op til menighedsrådet? Du behøver ikke give besked på forhånd, kandidaterne opstilles nemlig på selve valgforsamlingen. Kandidaterne opstilles ved, at dirigenten spørger, om der er forslag til kandidater. Dirigenten noterer derefter navnene på kandidaterne. Alle med valgret i sognet kan selv stille op til menighedsrådet. Der er dog to undtagelser:

Præster ansat i folkekirken
Medarbejdere ansat af menighedsrådet i mere end en måned og med en arbejdstid på mere end gennemsnitligt 8 timer om ugen, er ikke valgbare i det sogn, hvor de har tjenestested.


Skal jeg dokumentere, at jeg går i kirke?


Nej, der er intet behov for at redegøre for sin kirkegang, når man stiller som kandidat. Man behøver ikke være sognets mest aktive kirkegænger for at komme i menighedsrådet – alle sognets kirkegængere vil til gengæld få glæde af at der kommer nye medlemmer med idéer og initiativ ind i jeres menighedsråd. Du behøver ikke på forhånd at kende til alle aktiviteter i sognet eller have erfaring med arbejdet i Folkekirken. Lysten til at være med og lægge en indsats i det lokale fællesskab er det vigtigste.

 

Til valgforsamlingen skal du som kandidat præsentere dig ved at fortælle lidt om dig selv, og hvorfor du gerne vil sidde i menighedsrådet. Efter præsentationen kan forsamlingen stille spørgsmål til kandidaterne, og kandidaterne kan stille spørgsmål til hinanden. 

 

Fuldmagt


Hvis man er forhindret i komme til valgforsamlingen, er det muligt at stille op til menighedsrådet ved fuldmagt. Fuldmagten skal udfyldes på en godkendt blanket af Kirkeministeriet, som findes på Den Digitale Arbejdsplads og www.menighedsraadsvalg.dk. Fuldmagten afleveres til valgbestyrelsen på valgforsamlingen.

 

Mulighed for udløsning af afstemningsvalg

 

Afstemningsvalg var tidligere hovedreglen ved menighedsrådsvalget, men det er det ikke længere. I dag er det valgforsamling. Der kan dog udløses et afstemningsvalg. Hvis et til flere folkekirkemedlemmer i sognet ønsker at udløse et afstemningsvalg efter valgforsamlingen, kan der indleveres en kandidatliste. Indleveres der senest fire uger efter valgforsamlingen, dvs. senest tirsdag den 15. oktober 2024, en kandidatliste, udløses et afstemningsvalg. Kandidatlisten skal være underskrevet af et antal stillere svarende til det antal menighedsrådsmedlemmer, der skal vælges i sognet. Afstemningsvalget skal afholdes den 19. november 2024.

 

Kilder  By-, Land- og Kirkeministeriet
Folkekirkens Intranet